Faridah takker Prinsesse Märtha Louise og ordfører Marianne Borgen

 Abloom-leder Faridah tok imot Prinsesse Märtha Louise og ordfører Marianne Borgen (SV). Foto: Bjørn Lecomte

Abloom-leder Faridah tok imot Prinsesse Märtha Louise og ordfører Marianne Borgen (SV). Foto: Bjørn Lecomte

Alle i Abloom, ansatte, frivillige, brukere, pårørende og fagfolk… Vi takker dere igjen for alt som er blitt gjort og sagt før, under og etter Abloom Filmfestival 2018. Ingen er glemt, og alle skal føle seg stolt av det de har gjort og bidratt med.

Ler mer om Abloom her.

På Fagkonferansen 22. november fikk vi flott besøk av Prinsesse Märtha Louise og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV). At to så viktige og genuint engasjerte mennesker i det norske samfunnet tok seg tid til å komme på Fagkonferansen er noe vi setter veldig stor pris på.

Se Faridahs hilsen til Prinsesse Märtha Louise her.

Se Faridahs hilsen til ordfører Marianne Borgen (SV) her.


— Gud straffer ikke lånekunder med autisme

 KJEMPER FOR BARNA: De pårørende vi snakket med i dag har alle barn med ulike former for funksjonsnedsettelser. Nå vil de har en slutt på skadelige tanker og snakk om gudommelig straff.

KJEMPER FOR BARNA: De pårørende vi snakket med i dag har alle barn med ulike former for funksjonsnedsettelser. Nå vil de har en slutt på skadelige tanker og snakk om gudommelig straff.

Abloom er nå i full gang med prosjektet “Abloom bryter ned tabuer 2021 - Funksjonsnedsettelser er ikke en gudommelig straff”. Les mer om prosjektet her. I den anledning samlet vi fredag 30. november engasjerte, minoritetsspråklige mammaer til barn med funksjonsnedsettelser på Ablooms kontor. Målet var å få lære mer om erfaringene til disse menneskene og deres barn.

Et problem vi er klar over, og som stadig blir nevnt av brukere og pårørende, er at det er et voldsomt stigma knyttet til det å være åpen om disse opplevelsene. Derfor er det veldig flott at disse kvinnene velger å dele sine erfaringer med oss.

Gal eller dum

Soad (37) er mor til en autistisk gutt på fem år og bor i Oslo. Hun ble kjent med Abloom i 2017, da hun deltok på Abloom Filmfestival.

— I Somalia er det vanlig at man tror på helbredelse for sykdommer og funksjonsnedsettelser. Et menneske med en psykisk sykdom eller utviklingshemmelse kan raskt bli beskrevet som bare“gal” eller “dum”. Da jeg bodde der kjente jeg selv ikke til diagnosen autisme, men jeg har fått mye mer kunnskap om det etter jeg selv ble mor til denne flotte gutten, sier hun.

Soad forteller videre at dette med tro på gudommelig straff gjennom funksjonsnedsettelse er et større problem. Ifølge henne er det helt vanlig i enkelte miljøer å tro at ikke bare er funksjonsnedsettelsen en gudommelig straff, men at denne straffen fungerer som en “renselse for de synder som er begått i familien”.

— Autisme som straff for lånekunder

Hun sier at hun og barnet hennes er blitt utsatt for en del ondsinnet baksnakking der det å knytte gudommelig vrede til sønnens autisme har vært en viktig del av sladderet. Men hun er ikke den eneste som har blitt utsatt for dette, ifølge henne:

— En bekjent av meg hadde fått en datter med autisme. Men da enkelte fikk vite at hun hadde tatt opp lån for å kjøpe leilighet, ble datterens autisme koblet til dette. Da skulle liksom Gud ha straffet henne for å betale renter ved å gi henne en autistisk datter. Men ikke nok med dét: hun ble bedt om å selge leiligheten fordi det ville fjerne autismen, sier Soad og rister oppgitt på hodet.

Disse historiene og erfaringene er ikke noe nytt for Ablooms leder Faridah. Hun har selv snakket mye gjennom årene om problemet med denne koblingen av gudommelig straff og funksjonsnedsettelser.

— Må få til holdningsendringer!

— I tillegg til å være mor til et barn med funksjonsnedsettelse, har jeg vokst opp med en bror som var funksjonshemmet. Min mor (i Uganda) tok ham med til prester, immamer og det som var av religiøse ledere som kunne tilby forsøk på helbredelse. Men ikke noe av dette hjalp - selvfølgelig ikke, forteller hun.

Nå vil Faridah og de andre mødrene kjempe for holdningsendringer.

— Disse skadelige tankene finner vi i mange forskjellige trossamfunn. Det er ikke et typisk muslimsk problem eller et typisk kristent problem. Og vi må jobbe aggressivt med kommunikasjonsarbeidet for å nå ut til de menneskene som har innflytelse, samt de individene som sitter der og blir rammet av destruktiv snakk om gudommelig straff, forteller Faridah.

Det er veldig sårende

Mardia fra Bahrain (48) er mor til en kvinne (30) med sterk funksjonsnedsettelse. Datteren er helt avhengig av hjelp for å utføre helt grunnleggende ting som å spise, gå på do osv. Hun har en spesiell opplevelse:

— En gang reiste jeg til utlandet og tok med min datter til en moské. Der møtte vi en dame som hisset seg opp veldig over at datteren min ikke brukte hijab. Hun sa rett ut at min datters funksjonsnedsettelse var en straff for å ikke bruke hijab, og at jeg var ansvarlig for alt sammen, sier Mardia.

Hun snakker åpent om det i hennes miljø var og er vanlig å tro at Gud straffer mennesker på denne måten, men forteller også at hun hyppig argumenterer imot på religiøst grunnlag.

— Det er veldig sårende fordi jeg selv vet mye om min egen tro. Hvorfor sier de dette? Jeg blir jo lei meg, sier hun.

Beskytter min datter

Videre forteller Mardia at hun ikke lenger tar med datteren til moskeen på grunn av en del episoder som har såret både henne og datteren.

- Datteren min prøver å hilse, men enkelte trekker seg bort uten å svare. Noen sørger for at barna deres ikke blir sittende ved siden av henne, andre snakker og snakker om henne. Det går selvfølgelig inn på datteran min og meg som mor. Mitt ansvar er å passe på og beskytte mitt barn, jeg skal gi henne lykke, og dét ansvaret som omsorgsperson tar jeg alvorlig. Derfor verner jeg henne mot sånne opplevelser, forteller hun.

- Vær nysgjerrig og gi oppmerksomhet

En mor som fortsatt tar med barnet sitt til moskeen er Faiso. Hun har en autistisk datter på ni år og er aktiv i Abloom. Faiso er opptatt av man skal skille religioner fra de kulturelle og negative strømningene som fører til at folk får og sprer disse holdningene som skader barn med funksjonsnedsettelser og deres foreldre.

- Jeg tenker at det bare er så innmari dumt. Man kan ikke blande religion med uskyldige barn, og det er vårt ansvar å være god foreldre. Dette er en helsesak, ikke en religiøs sak, sier Faiso.

Hun mener at det er en alvorlig mangel på kunnskap i enkelte miljøer.

- Hvis foreldrene ikke har jobbet med sine egne holdninger, så blir jo ikke deres barn mer opplyste. Stigmaet vokser og sprer seg i familier og miljøer som ikke har nødvendig kunnskap. Men en ting skal alle vite: våre barn er smarte! De glemmer ingen ting, og når de blir avvist, så sårer det veldig

- Mange barn er flink til å spørre og inkludere. Jeg synes det er så viktig at folk er nysgjerrig og inviterer med på lek. Det er ingen grunn til å ikke gjøre det, smiler Faiso.

Abloom kommer til å jobbe med dette tema kontinuerlig frem til 2021. Følg med her på Abloom.no og på vår Facebook-side.

Journalister, bloggere: velkommen til Abloom Filmfestival 2018

Kjære journalister, bloggere og fotografer

Vi inviterer presse, bloggere og fotografer til Abloom Filmfestival.

Mitt navn er Faridah S Nabaggala og jeg er grunnlegger og leder av Abloom og Abloom Filmfestival. Abloom Filmfestival 2018 er rett rundt hjørnet (18. - 24. november) og jeg ønsker å fronte et veldig viktig tema:

  • Universell Utforming for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Altfor mange barn og unge med funksjonsnedsettelser får ikke gått på sine nærskoler og får heller ikke vært med på lek og aktiviteter.  

  • Vi kan snakke lenge om abort og sorteringssamfunn, men hva gjøres egentlig for å ta vare på de funksjonshemmede barna som faktisk lever - her og nå? De harde arbeidet for å gi funksjonshemmede barn og ungdom like muligheter til å delta krever mye mer enn debatter om prinsipper og etikk, men er det eneste som gjør en reell forskjell.    

  • Minoritetsspråklige barn og unge med funksjonsnedsettelser er spesielt utsatt, deriblant mange asylsøkere og flyktninger, og Abloom jobber for å involvere og aktivere disse i samfunnet.

  • Prinsesse Märtha Louise og ordfører Marianne Borgen deltar på fagkonferansen 22. november. Prinsessen har støttet dette arbeidet i lang tid, og SV har vært i front når det gjelder å bruke mer penger og tid på Universell Utforming. Men hvor er de andre partiene?

  • Jeg er selv alenemor til en gutt med funksjonsnedsettelse og har snakket mange ganger om min personlige kamp.

  • Abloom slåss for reelle endringer og positivt fokus, ikke uendelig klaging på samfunnet og politikere. Vi mener absolutt alle kan bidra og bør oppmuntres til å gjøre sitt beste.   

Abloom ønsker deg velkommen til å dekke festivalen, ta tak i tematikken, lage reportasjer og ta bilder. Dersom dere er interessert i å ta en prat, så ta kontakt på 463 41 945 eller faridah@abloom.no

Vil du melde på deg og andre til festivalen eller et annet arrangement? Registrer deg her.

Bakgrunnsinfo:

God Morgen Norge (under navnet Faridah Shakoor http://www.tv2.no/v/1083048/).

KK   kk.no/mamma/fighteren-faridah-69654979

Nyhetsbrev: Abloom filmfestival er rett rundt hjørnet

aff2017.jpg

Årets filmfestival går av stabelen 18. november og varer frem til 24. november. Vi kan love et variert og innholdsrikt program for alle og enhver, med spesielt fokus på barn og unge med funksjonsnedsettelse.

 Abloom sin visjon er at alle barn og unge med nedsatt funksjonsevne skal bli sett, verdsatt og hørt. Derfor er hele fire av de fem festivaldagene dedikert spesielt til barn og unge, med aktiviteter og film for hele familien. Festivalen er også en plattform for dialog og fagutveksling. Tema for å årets fagkonferanse er “Universell Utforming - Teknologi gir muligheter” og åpent for pårørende, fagpersoner, private og offentlige organisasjoner, politikere og andre med interesse for tema.

 Fagkonferansen blir i år en spennende arena, med fokus på transport og samferdsel, og de muligheter teknologiens utvikling har gitt oss.  Her får du også anledning til å bli kjent med Abloom og en rekke andre organisasjoner som arrangeres egne stands under konferansen.

 Prinsesse Märtha Louise kommer også

Samtidig er vi stolte av å kunne meddele at Prinsesse Märtha Louise er en av de inviterte som kommer til å være tilstede denne dagen. Prinsessen har et solid og mangeårig engasjement for vår målgruppe gjennom Prinsesse Märtha Louises fond som gir støtte til positive, daglige aktiviteter for funksjonshemmede barn og unge. Vi ser virkelig frem til å dele erfaringer med henne.

prinsessen.jpg

 

Vi har fortsatt noen ledige plasser igjen så her gjelder det å være raskt ute. Fristen går ut om noen få dager!

Variert program over flere dager

Søndag 18. og mandag den 19. november arrangerer vi Kick off og Barnehagens dag på Aktivitetshuset K1 og Filmens Hus. Barn og ungdomsdagen, fagkonferansen og familiedagen 22, 23 og 23 november arrangeres på Saga Kino. Ved bruk av aktiviteter, konkurranser, underholdning, foredrag og ikke minst filmer til både små og litt større, håper vi å kunne understreke hvor viktig det er at alle barn og unge med nedsatt funksjonsevne skal bli verdsatt sett og hørt!


Gratis billetter barnefamilier

Abloom er blitt en viktig aktør i samfunnsdebatten, med fokus på barn og unge med nedsatt funksjonsevner i innvandrermiljøer i Norge. Derfor er vi opptatt av at festivalen er inkluderende og tilgjengelig, og tilbyr gratis billetter til barn og unge, og deres familier som av økonomiske grunner ikke har mulighet til å dra på kino. Å kunne være med på å gi dette tilbudet til mange foreldre og barn gir oss derfor en enorm glede.

 

Ønsker du å være med er det fortsatt plasser på noen utvalgte filmer, du kan se programmet og bestille billettene dine her.

Lyst til å være frivillig hos oss?

Nå som festivalen går av stabelen om noen få uker, har vi også intensivert koordineringen med våre frivillige. I fjor hadde vi intet mindre enn 3215 besøkende, og vi forventer i hvert fall å tangere denne rekorden. Et slikt arrangement er selvfølgelig avhengige av frivillige som brenner for vårt tema. Har du lyst til å bidra?

Hos Abloom vil du få verdifull erfaring med organisasjonsarbeid og med temaet vårt, muligheten til å bli kjent med mennesker fra alle verdens hjørner, men også sjansen til å være med på festival og ha det gøy.

Klikk på denne linken for å melde deg på nå!

Meld deg på nå!