Abloom Filmfestival

Abloom Filmfestival arrangeres hvert år i uke 47 i Oslo og har et spesielt fokus på minoritetsspråklige barn og unge med funksjonsnedsettelse. Festivalen ble første gang arrangert i 2012 under navnet Handy, og har siden vokst til å bli en helårs organisasjon med flere aktiviteter som rådgivningstjeneste, pop-up festival for barn Mini Abloom, kurs og seminarer, prosjekter som “Funksjonsnedsettelse - ikke en guddommelig straff” - og mye mer. Men hovedeventet er og blir Abloom filmfestival i uke 47.  

Oslo-ordfører Marianne Borgen, Prinsesse Märtha Louise og Abloom-leder Faridah S. Nabaggala på Abloom Filmfestival Fagkonferanse 2018.

Oslo-ordfører Marianne Borgen, Prinsesse Märtha Louise og Abloom-leder Faridah S. Nabaggala på Abloom Filmfestival Fagkonferanse 2018.

Gjennom film, debatt, seminarer og andre arrangementer setter Abloom Filmfestival funksjonshemmedes liv og rettigheter på dagsorden - uansett bakgrunn. Vi ønsker at gode dokumentarer, samt opplysnings- og spillefilmer om det å leve med nedsatt funksjonsevne, skal bidra til et mer positivt og rettferdig samfunn for alle! Abloom filmfestival skal være en spydspiss i kampen for inkludering av funksjonshemmede i Norge.

I 2012 arrangerte Faridah S. Nabaggala den første Abloom Filmfestival - da under navnet Handy.

— Jeg var veldig klar på hva jeg ville gjøre, og det var å arrangere en filmfestival ved navn Handy der minoritetsspråklige barn og unge med funksjonsnedsettelser og deres pårørende ble satt i fokus. Til min store overraskelse dukket det opp hundre mennesker på Filmens Hus. Jeg leide salen, kjøpte inn mat selv og fikk frem noen filmer fra her og der som handlet om temaet. Dette måtte skje, med eller uten hjelp fra andre, forteller Abloom-leder Faridah.

Abloom Filmfestival er åpen for alle! Vi er stolt av å bringe noen av byens mest marginaliserte gruppen sammen med politi, politikere, fagfolk og andre.

Abloom Filmfestival er åpen for alle! Vi er stolt av å bringe noen av byens mest marginaliserte gruppen sammen med politi, politikere, fagfolk og andre.

Fra å være en ambisiøs one-woman operation på Filmens Hus til å involvere flere tusen mennesker på Saga Kino og andre steder: Abloom Filmfestival har vokst seg stor og sterk - og er betydningsfull for barn og unge med funksjonsnedsettelse i Oslo.

Noen av de som så langt har gjestet festivalen er Prinsesse Märtha Louise, tidligere kulturminister Åse Kleveland, Oslo-ordfører Marianne Borgen, advokat Geir Lippestad, tidligere ordfører Fabian Stang, og mange flere.  

Abloom Filmfestival aktiviserer mange frivillige hvert år, og mange av disse er flyktninger og asylsøkere. Uten dem hadde det ikke blitt noe Abloom Filmfestival.

Vårt ønske er at alle barn og unge med funksjonsnedsettelse skal bli sett, verdsatt og hørt.

Abloom Filmfestival samler store og små til ulike typer arrangementer i uke 47 - men det er alltid mye film å se!

Abloom Filmfestival samler store og små til ulike typer arrangementer i uke 47 - men det er alltid mye film å se!

Velkommen til Abloom Filmfestival 2019!

Abloom ønsker deg velkommen til den åttende Abloom filmfestival fra 17.til 23.11.2019.

Tema 2019: “Tilgjengelighet og tilrettelegging: Rom for deltakelse.”

21. NOVEMBER SAGA KINO 09:00-14:30

  • Foredrag, debatt, innlegg, underholdning, film, erfaringsutveksling, stands og varm mat!

  • Påmelding (obligatorisk): https://www.abloom.no/registrering/ Husk å skrive hvor mange som kommer, om det er noen spesielle behov osv.

  • Gratis inngang for studenter, pårørende, ledsagere

  • Fagpersoner/bedrifter betaler 500 kr per (Abloom er avhengig av din støtte)

  • Fra 15:15 til 23:45 blir det filmvisning’

Sanger og låtskriver Monica Ifejilika er årets konferansier.

Like muligheter for deltakelse i arbeidsliv, utdanning og på sosiale og samfunnsarenaer har lenge vært en kampsak for folk med funksjonsnedsettelser. Det er ofte lite som skal til for at for eksempel en arbeidsplass skal være tilpasset folk med noen ekstra behov. Her er det viktig å få staten på banen både som aktiv tilrettelegger og som lovgiver og rettighetsgiver. Det er viktig at både private og statlig aktører blir bevisstgjort både ansvar og muligheter. De mulighetene som ligger i å gjøre flere arenaer tilgjengelige for folk med funksjonsnedsettelser, kan vanskelig overvurderes.

Abloom har gjennom arbeidet med minoritetsspråklige funksjonshemmede og deres pårørende fått alarmerende kunnskap om hvor skadelig det er for målgruppen når viktig kommunikasjon ikke er språklig tilrettelagt. Vi vet at mange pårørende sliter med å oppfatte essensielle detaljer i brev, samtaler og annen kommunikasjon. Men dette er bare en av flere områder der dårlig eller ingen tilrettelegging kan få alvorlige konsekvenser for individer og pårørende.

Abloom vet om enkelte tilfeller der man f.eks. har opplevd å ha fraskrevet seg vergeansvar for egne barn uten å forstå hva de har skrevet under på.

Hva skjer på Abloom Filmfestival 2019? PROGRAM AFF2019!

Verdens Kuleste dager på Tøyen, Filmenshus og Saga kino i Oslo. Vår visjon: Alle barn og unge med nedsatt funksjonsevne skal bli verdsatt, sett og hørt!

Via film, debatt, seminarer og andre arrangementer fortsetter Abloom Filmfestival å sette funksjonshemmede på dagsorden - uansett bakgrunn.

Meld deg på nå.